четвъртък, 20 март 2014 г.

8 неща, с които да се съобразим, когато избираме мултифункционален принтер?

 

Какво е мултифункционален принтер?


Това са лазерни или мастиленострйни устройства, които съчетават функциите на принтер, копир, скенер и факс. Естествено, когато се обединяват толкова функции се намалят оперативните разходи. Пестят се средства, време и работно пространство. Водещите световни производители на мултифункционални принтери са HP, Brother, Xerox и Samsung. Устройствата от този тип обикновено имат в името си MFP или All in One.
А сега и 8те неща, които трябва да имате предвид, за да направим добре обоснован и правилен избор на машина.


1. Колко ще печатате?


Колко страници мислите да отпечатвате на месец?
Дори и най-ниският клас съвременни модели приемат натоварвания от над 5000 страници месечно. Така, че няма нужда да се притеснявате, че механиката им няма да издържи.
 Колко човека ще ползват устройството?
Ако търсите мрежово устройство за работа в офис, знайте че моделите с вградена мрежова карта обикновено имат буквата „n” в края на името си. Например: HP LaserJet Pro MFP M125nw
Нуждаете ли се и от цветен печат?
Черно-белите устройства са само с една тонер касета и са по-евтини. Новите цветни устройства са с около 200 лв по-скъпи от монохромните.


2. Колко пари да отделите?


При избор на мултифункционален принтер, цената на закупуване не е от най-голямо значение. По-важен е обемът на консуматива и неговата цена. Мастилено-струйните принтери обикновено са евтини. После обаче се оказва, че общата им цена за притежание е много по-висока. Честата и скъпа смяна на мастилници води до излишен разход на време и пари. Тези модели са подходящи единствено за домашна употреба и минимално натоварване.


3. Ново или употребявано устройство?


Новите модели имат отлична функционалност и по-дълга гаранция. Тя обикновено варира между една и две години. За да важи гаранцията обаче, повечето търговци изискват да се ползват само оригинални консумативи. Това оскъпява изключително много ползването на принтера. Новите модели се продават с касети пълни на 30% от капацитета си.
За ремаркетираните многофункционални принтери няма такива ограничения. За намаляването на себестойността на печат дори се препоръчва те да работят със съвместими или презаредени касети. Цената им на придобиване също е значително по-ниска. Ние, от ИТЕМА-ПГ, ги предлагаме със заредени тонер касети, от 6 до 12 месеца стандартна гаранция,  както и с осигурена извънгаранционна поддръжка и сервиз. Моделите са директен внос и са ремаркетирани в инженерния сервиз на фирмата.

4. Какви допълнителни функции предлага?


Има ли устройството дуплекс? Принтерите с автоматичен двустранен печат могат да намалят разходите Ви за хартия с до 50%. Моделите от този тип обикновено имат „d” в края на името си. Например: Brother DCP-7065DN
Има ли функция за автоматично подаване на оригинали за копиране и сканиране (ADF)?
Ако устройството има ADF не Ви се налага досадното ръчно подаване на материалите и можете да подавате за копиране и сканиране повече от 50 страници.

5. Какво казват специалистите за този модел?


Има различни независими организации и специалисти, които сравняват и реално оценяват различните устройства. Прочете и тяхното мнение. Полезни са и видео демонстрациите на принтери.

6. Каква бързина на печат Ви е нужна?


Скоростта на печат на съвременните многофункционални принтери варира от 15 до 50 стр./мин. Моделите със скорост на 20 стр./мин. осигуряват отлична производителност и са напълно достатъчни за повечето потребители на нашия пазар.

7. С какъв софтуер работят и лесно ли се инсталират?


Повечето мултифунционални устройства се разпознават автоматично от Windows 7 и се инсталират сами. Част от моделите на HP имат и вградената технология HP Smart Install. Тя стартира автоматична исталация без нужда от диск с драйвери.

8. Трябва да знаете до колко е лесна работата с харесаното от вас устройствo

Има ли удобен за ползване и има ли разбираем интерфейс? Има ли дислей са управление?
В новите модели на HP са се погрижили за българските клиенти и са добавили меню на български. Така значително се улеснява работата с машините.Когато имате отговорите на тези въпроси, можете да направите качествен и аргументиран избор на Вашето мултифунционално устройство по мярка. Можете да разгледате пълната гама от нови и ремаркетирани модели модели, които предлагаме в нашия онлайн магазин shop.itema-pg.com.